De Rijtuigenloods in Amersfoort. Op maandag 26 september 2022 verzamelden er zich zo’n 600 aanwezigen. Overheid, grote en kleinere werkgevers en belangenbehartigers uit de mobiliteitssector. Het doel: zakelijk naar zero. 55% CO2-reductie in 2030 en klimaatneutraal in 2050. Wat betekent dat voor uw mobiliteitsbeleid? In ruim 40 sessies, in de plenaire zaal, maar ook in bijvoorbeeld postwagons, de droogcabine, de zandstraalcabine en de houtwagon, deelden de deelnemers aan deze Nationale Conferentie Duurzame Mobiliteit 2022 kennis, tips en ervaringen uit. In deze special van het E-zine Werken aan Duurzame Mobiliteit (editie 11) lichten we zes sessies uit.
Besloten gesprek tussen de staatssecretaris en acht bedrijven
Veel werkgevers maken al werk van duurzame mobiliteit. Ze bedenken allerlei manieren om hun medewerkers duurzamer te laten reizen. Tijdens de conferentie gaven acht bedrijven in besloten kring een inkijkje in hun duurzame mobiliteitsbeleid. Onder toeziend oog van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Benieuwd? Lees dan het artikel.
Wat gaat het ontwerpbesluit CO2-reductie voor jou betekenen?
Het ontwerpbesluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit heeft als doel de verduurzaming van woon-werkverkeer en zakelijke mobiliteit te versnellen. Marco Martens (Duurzame Mobiliteit, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) lichtte het ontwerpbesluit op de Nationale Conferentie Duurzame Mobiliteit toe. PricewaterhouseCoopers gaf een inkijkje in wat je als organisatie kunt doen.
Hoe verduurzaam je jouw woon-werk- en zakelijk verkeer?
Sinds 2020 laat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat jaarlijks onderzoeken wat er bij werkgevers speelt op het thema duurzame mobiliteit. Marie-José Olde Kalter (Beleidsadviseur Datagedreven mobiliteitsbeleid, Monitoring en Evaluatie, IenW), nam in de Rijtuigenloods belangstellenden mee in de resultaten en gaf ook twee onderzoeksbureaus het podium. Lees het hier.
Fietsen voor en door iedereen
Wat als 100.000 mensen extra op de fiets naar hun werk reizen? Als de voordelen van de fiets worden benut bij woningbouw? Wat als we mensen die dit nu niet kunnen, toch aan het fietsen krijgen? Nederland is en blijft immers fietsland nummer één in de wereld. Ons beleid, onze visie en onze producten gaan tegenwoordig ook de grens over. De enorme hoeveelheid kansen die de fiets biedt, stonden centraal in de sessie Fietsen voor en door iedereen.
Eurolink: samen naar een frequenter, betrouwbaarder en comfortabeler Europees treinnetwerk
De internationale trein kan meer mensen uit de auto en het vliegtuig halen. Het is een duurzaam en groen alternatief. Jeroen Wesdorp, Mobiliteitsmanager bij ProRail maakt zich daar hard voor en vindt dat de trein meer kan bijdragen aan (zakelijke) duurzame mobiliteit dan nu gebeurt. Benieuwd hoe? Lees het artikel.
Hoe scoort jouw mobiliteitsbeleid? Met de Mobiliteitsindex kom je erachter!
Hoe scoor je als werkgever op bereikbaarheid, vitaliteit en CO2-uitstoot? En hoe zorg je tegelijkertijd voor minder files en groener reisgedrag onder werknemers? Op deze vragen krijgen werkgevers met de Mobiliteitsindex een antwoord. Het is niet alleen een advies op maat, maar biedt concrete handvatten wat er beter kan. Ook is deze score een startpunt voor een gesprek over duurzame mobiliteit. Alles weten over de Mobiliteitsindex? Lees het hier.
E-zine Werken aan Duurzame Mobiliteit #11
Kortom, deze special van het e-zine Werken aan Duurzame Mobiliteit staat vol met artikelen over de conferentie, met tips en handvatten die werden gedeeld door aanwezigen. We verwijzen je graag naar Zowerkthet.nl, met meer informatie over onder meer duurzame mobiliteit, hybride werken en fossielvrij(er) woon-werk- en zakelijk verkeer.
Hoe verduurzaam je jouw woon-werk- en zakelijk verkeer?
In de elfde editie van het e-zine Werken aan Duurzame Mobiliteit is aandacht voor onder andere het ontwerpbesluit CO2-reductie en de mobiliteitsindex voor werkgevers.
Comments are closed.