Onbelaste vaste reiskostenvergoeding stopt

aug 30
DSC01807
30/08/2021

Het onbelast vergoeden van reiskosten is vanaf 1 oktober in veel gevallen niet meer mogelijk. Dan loopt namelijk de fiscale tegemoetkoming af die de fiscus in het begin van de coronacrisis afkondigde.

Kort gezegd komt deze tegemoetkoming erop neer dat je medewerkers die vóór 13 maart 2020 in dienst waren, onbelast een vaste reiskostenvergoeding kan blijven verstrekken. Ook als medewerkers niet of nauwelijks meer reisden vanwege de coronamaatregelen. Dat is straks niet meer mogelijk.

Overstap naar flexibele reiskostenvergoeding

Per 1 oktober kun je als werkgever alleen de daadwerkelijk gemaakte reizen nog onbelast vergoeden. Een vaste reiskostenvergoeding is nog wel mogelijk, maar dan moeten medewerkers wel structureel reizen in een vast reispatroon (36 weken of 128 dagen per jaar). Voor veel medewerkers en bedrijven zal dit niet het geval zijn omdat één of meer dagen thuiswerken een vast onderdeel blijft van de bedrijfsvoering. Veel werkgevers stappen nu dan ook versneld over op een flexibele reiskostenvergoeding op basis van gemaakte reizen. Daarbij krijgt de medewerker geen vast (forfaitair) bedrag meer per maand, maar dient hij voor iedere rit een declaratie in.

Hulp bij nieuwe reiskostenvergoeding

Noord-Veluwe Bereikbaar ondersteunt werkgevers om versneld over te stappen op een nieuwe reiskostenvergoeding. We helpen je om jouw beleid fiscusproof te maken. Daarnaast is de nieuwe (thuis)werkelijkheid die door corona is ontstaan vaak aanleiding om ook naar andere aspecten van het mobiliteitsbeleid te kijken. Blijven we bijvoorbeeld ov-abonnementen verstrekken? Verkleinen we de leasevloot? En geven we een thuiswerkvergoeding of budget voor de inrichting van een thuiswerkplek?

Stap nu over!

Hulp nodig bij de overstap naar flexibele reiskostenvergoeding? Mail onze mobiliteitsmakelaar Tako de Jong, en hij neemt zo snel mogelijk contact met je op.