Interview Fietsambassadeur Johan

apr 03
Johan
03/04/2023

Met de fiets naar het werk – Johan gaat met die banaan!

Dit is Johan, een doorgewinterde fietser die het heerlijk vindt om op zijn sportieve stadsfiets door het bosrijke gebied van de Veluwe te fietsen. Zijn fiets is zijn favoriete manier van vervoer; “ik vind het heerlijk om de wind in mijn gezicht te voelen en te genieten van het mooie uitzicht”. Lees in dit interview waarom Johan het heerlijk vindt om naar het werk te fietsen en laat je inspireren.

Waarom hou je zo van fietsen?
“Ik vind het heerlijk om dagelijks naar mijn werk te fietsen. Op die manier begin ik de dag rustig. De fietsafstand naar mijn werk is ongeveer 10 kilometer, hier doe ik ongeveer 25 minuten over. Dat vind ik goed te doen. Al luisterend naar een lekker muziekje of een podcast, bereid ik me voor en denk alvast na over wat ik die dag op het werk gaat doen. Naar huis toe fietsen biedt me een moment van ontspanning en geeft me de ruimte om het werk achter me te laten. Daarbij vind ik het ook belangrijk om te fietsen, omdat ik daarmee het milieu niet vervuil – wat wel zo is als ik de auto gebruik – en het goed is voor mijn gezondheid.”

Wat is voor jou een memorabel fietsmoment?
“Ik heb een enorme passie voor het kijken naar de sterren. Een paar weken gelden fietste ik in het donker naar huis en kon ik de samenstand van Jupiter en Venus zien. Extreem magisch en bijzonder, want dit komt maar eens in de 20 jaar voor. Vanaf de fiets, had ik hier echt prachtig zicht op, genieten!”

Zorgt jouw bedrijf ervoor dat fietsen gestimuleerd wordt?
“Het bedrijf waar ik werk – AWL – heeft de fietsvoorzieningen goed op orde. Er is een mooie fietsenstalling voor de ingang van het gebouw met voldoende laadpunten voor elektrische fietsen, er zijn kluisjes waar je alle spullen in kwijt kan. Je kan zelfs douchen als je nat of bezweet aankomt. AWL stimuleert fietsen door maandelijks een gezamenlijke fietstocht op de mountainbike of racefiets te organiseren. Bovendien is er één keer per jaar een ‘kom op de fiets naar je werk dag’, waarbij alle medewerkers worden aangemoedigd om op de fiets naar het werk te komen.”

Heb je nog tips en tricks voor mensen die (meer) willen fietsen?
“Ja, die heb ik zeker. Ik ben van mening dat het belangrijk is om voor een fiets te kiezen die bij je past, of dit nu een sportieve fiets, een stadsfiets of een elektrische fiets is maakt niet uit, zolang jij er fijn en prettig op kan fietsen. Ik zorg er zelf altijd voor dat ik een extra shirt bij me heb, maar dat hoeft natuurlijk niet als je heel rustig fietst of niet zo ver van je bestemming woont. Met honger fietsen is niks, dus ik neem altijd een banaantje mee – nog gezond ook. Verder heb ik geïnvesteerd in een goed regenpak, niks houdt mij tegen, haha! En als je behoefte hebt aan wat extra beweging en tijd om na te denken, probeer dan eens om naar je werk te fietsen in plaats van met de auto te gaan. Wie weet word je net zo enthousiast als ik!”

Johan, dankjewel voor je verhaal. Ik wens je nog heel veel fietsplezier toe!