Interview Fietsambassadeur Joke

jul 13
Joke
13/07/2023

Ontdek het fietsverhaal van Joke: Van dagelijkse woon-werkritten tot avontuurlijke fietstochten 

Onlangs heeft Noord Veluwe Bereikbaar een fietsactie georganiseerd voor iedereen uit de regio. Tijdens de ‘Fiets naar je werk week’ konden alle deelnemers uit de regio meedoen aan een fietsactie. Door je fietsritten te registreren in de app Love to Ride maakte je kans op een bon voor een weekendje weg. Joke, werkzaam bij het klantcontactcentrum van de gemeente Harderwijk, heeft deze bon gewonnen. We waren erg nieuwsgierig naar het fietsverhaal van Joke. Jij ook? Lees vooral verder. 

Hoe ziet jouw woon-werkverkeer eruit?
Ik woon en werk in Harderwijk. Elke dag fiets ik in 12 minuten met mijn elektrische fiets naar de gemeente. Dit doe ik altijd, zelfs als het regent. Ik trek gewoon mijn regenpak aan, dat standaard in mijn fietstassen zit – zo gemakkelijk is dat. 

Waarom fiets je zo graag?
Ik vind fietsen veel prettiger dan autorijden. Het is gemakkelijk en je bent meteen ook even buiten. Aangezien ik de hele dag op kantoor zit, is beweging ook belangrijk voor me. Ik wandel ook veel, maar met de fiets kom je net iets verder. Bovendien is fietsen beter voor het milieu dan autorijden. 
Ik doe alles op de fiets, zelfs boodschappen. De auto gebruik ik echt alleen voor de grote en zware boodschappen, één keer per week. Op zondag maken mijn man en ik regelmatig een fietsommetje in de omgeving. We wonen op een prachtige plek in Harderwijk en fietsen dan langs het water, door het bos naar de zandverstuiving. Het is een schitterende route. Onderweg staan leuke bankjes waar we even kunnen zitten en de zandduinen zien veranderen met de seizoenen. Echt een aanrader! 

Heb je advies voor mensen die graag (meer) willen fietsen?
Eigenlijk is het heel simpel, begin gewoon met fietsen naar het werk als het mooi weer is. Dan kun je ervaren hoe fijn het is en voor je het weet fiets je door weer en wind naar je werk. Zelf fiets ik op een e-bike en dat bevalt me heel goed. Je gaat sneller dan op een gewone fiets, hebt minder last van bijvoorbeeld de wind, komt onbezweet aan op je bestemming, maar hebt toch de nodige beweging gehad. 

Wat vond je van de Fiets naar je Werk Week?
Het was echt leuk! Ik kon de app koppelen aan mijn Strava-app (dit is een app die sportprestaties, zoals hardlopen of fietsen bijhoudt) die ik al op mijn telefoon had staan. Het stimuleert mensen om te fietsen, en dat is altijd goed. Bovendien is het fantastisch dat ik de bon voor het weekendje weg heb gewonnen. Mijn man en ik hebben nog niets geboekt, maar we hebben al wel even gekeken en er staan hele leuke bestemmingen tussen. 

Welke bijzondere momenten zijn je bijgebleven van een van je fietsritten?
Ik herinner me dat ik eens een hele kudde herten zag die vlakbij overstak. Ik stopte even om ervan te genieten. Ook heb ik wilde zwijnen gezien, van die grote exemplaren. Ze maakten een indrukwekkende indruk, dus ik hield zeker afstand, haha. We wonen in zo’n mooi gebied die natuur zie je gewoon af en toe om je heen. Het is werkelijk prachtig! 

Joke, hartelijk dank voor het interview. We wensen je nog vele prachtige fietskilometers toe!